Discopathie

Het woord discopathie betekent letterlijk ‘aandoening aan de discus (tussenwervelschijf)’. Tussen iedere twee wervels bevind zich een tussenwervelschijf, welke bestaat uit lagen vezels aan de buitenkant, met een zachte gelei-achtige kern. De tussenwervelschijf zorgt ervoor dat de druk op de wervels altijd gelijkmatig verdeeld wordt. Discopathie is een veel geziene klacht bij ons in de praktijk. Er bestaan 2 verschillende vormen van discopathie: een acute variant en een degeneratieve variant.

Acute discopathie

Bij acute discopathie zijn er in de buitenste lagen van de tussenwervelschijf kleine scheurtjes ontstaan. Acute discopathie wordt met name veroorzaakt door veel zitten en weinig bewegen. De klachten zijn flinke lage rugpijn, meestal samenhangend met een scheefstand van het lichaam, waarbij de schouders ‘uit het lood’ staan ten opzichte van de heupen. Typisch voor acute discopathie is dat de lage rugpijn met name versterkt wordt bij zitten en bukken, terwijl het overstrekken van de onderrug juist verlicht. Dit is daarmee precies het tegenovergestelde van spit klachten, waarbij overstrekken juist erg pijnlijk is. De pijn kan uitstralen in de billen en bovenbeen, als gevolg van de verkrampte spieren in de onderrug.

Degeneratieve discopathie

Bij degeneratieve discopathie neemt het vocht gehalte in de kern van de tussenwervelschijf af, waardoor deze dunner wordt en uitpuilt, zoals gebeurt bij een slappe fietsband. Over het algemeen resulteert dit niet direct in klachten, maar kan het zijn dat de structuren in de omgeving, zoals de wervelgewrichten door de verhoogde belasting klachten gaan vertonen. In een enkel geval kan de uitpuilende tussenwervelschijf op een uittredende zenuw drukken en daarbij herniaklachten veroorzaken.

Behandeling van discopathie

Acute discopathie kan goed behandeld worden middels chiropractie. Door specifieke tractie technieken toe te passen, kan de druk in de tussenwervelschijf verlaagd worden, waardoor er minder druk op de buitenste lagen van de tussenwervelschijf ontstaat. Daarnaast kunnen wij met de behandeling er voor zorgen dat het gebied er omheen weer vrij en soepel beweegt, zodat er meer rust ontstaat in de onderrug. Tevens geven wij tips en oefeningen om zo snel mogelijk van de klachten te herstellen. 

Degeneratieve discopathie levert over het algemeen geen directe klachten op. Wel komt het voor dat de spieren rondom het gebied verminderd actief zijn en dat wervelgewrichten meer belast worden en daardoor lage rugklachten ontstaan. De klachten die ontstaan als gevolg van degeneratieve discopathie kunnen goed verlicht worden met chiropractie.