Duizeligheid

Duizeligheid treedt op wanneer de oriëntatie in relatie tot de omgeving verstoord wordt. Een bekend voorbeeld is het gevoel nadat we een aantal keer snel hebben rondgedraaid. Ons evenwicht wordt bepaald door een aantal systemen in het lichaam. Het samenvoegen van de informatie van die systemen zorgt ervoor dat we ons evenwicht kunnen bewaren. Deze systemen bestaan uit de evenwichtsorganen in het binnenoor, gevoelsinformatie vanuit de voeten, positie-informatie van het hoofd ten opzichte van de nek en het zicht. Wanneer er ergens in deze systemen iets mis is, kunnen we duizeligheid ervaren. Naast een draaierig gevoel kan het ook zijn dat mensen lichtheid in het hoofd ervaren, of dat het moeite kost om recht te lopen. Deze symptomen kunnen samengaan met misselijkheid, braken, hartkloppingen, hevig transpireren, oorsuizing of valneigingen.

Oorzaak

Doordat het evenwicht van zoveel systemen afhankelijk is, is het belangrijk al deze potentiële oorzaken te onderzoeken om de oorzaak van de duizeligheid te achterhalen. Vooral een duidelijke beschrijving van de duizeligheid helpt in het achterhalen van de oorzaak. Na uitgebreid neurologisch onderzoek kan bepaald worden of u met chiropractie verder geholpen kunt worden. In bepaalde gevallen, wanneer de oorzaak meer centraal ligt of door bijvoorbeeld stofwisselings- of doorbloedingsproblemen komt, is doorverwijzing naar huisarts en specialist noodzakelijk.

Behandeling

Voor een aantal veelvoorkomende vormen van duizeligheid kunt u bij ons terecht. Met name BPPD (positie-afhankelijke duizeligheid) en cervicogene duizeligheid (vanuit de nek) zijn uiterst effectief te behandelen met chiropractie. Neem contact op met de praktijk als u niet zeker weet of wij u verder kunnen helpen met uw vorm van duizeligheid.

BPPD (Benigne Paroxysmale Positie Duizeligheid)

BPPD kenmerkt zich door hevige duizeligheidsklachten die bij bepaalde bewegingen of posities zijn op te wekken en maar van korte duur zijn (max. ±30 seconden). Bij BPPV is er een kristalletje van het evenwichtsorgaan in één van de kanaaltjes van datzelfde orgaan terecht gekomen. Bij beweging van het hoofd beweegt het kristalletje relatief langzamer dan de rest van het evenwichtsorgaan, waardoor er verschillende impulsen binnenkomen bij de hersenen. Hierdoor wordt een reflex in de ogen geactiveerd, waardoor deze snel heen en weer gaan bewegen en een draaiend beeld veroorzaken – draaiduizeligheid.
Onze chiropractoren zijn getraind om met een specifieke manoeuvre deze kristalletjes uit het kanaaltje te verwijderen en de duizeligheid te verhelpen. Vaak is dit met 1 behandeling verholpen.

Cervicogene duizeligheid

Cervicogene duizeligheid kenmerkt zich door kortstondige duizeligheid, welke met name opgewekt wordt in bepaalde posities van de nek, bijvoorbeeld omhoog kijken. De gewrichten in de nekwervels leveren belangrijke bewegingsimpulsen (proprioceptie) naar de hersenen, om de stand van het hoofd ten opzichte van het lichaam te bepalen. Wanneer aan één kant van de nek de gewrichten minder beweeglijk zijn en daarmee minder impulsen doorgeven, wordt de doorgegeven informatie verkeerd verwerkt in de hersenen en daarmee duizeligheid veroorzaken. Door de wervelgewrichten in de nek middels chiropractische behandelingen weer goed in beweging te brengen, zal de informatie naar de hersenen weer goed op gang komen en de duizeligheid afnemen.