Enkel/Voetklachten

Klachten in enkel en voet kunnen vele verschillende oorzaken hebben. Met staan en lopen/rennen worden beide herhaaldelijk flink belast, waardoor een klein sluimerend probleem kan uitgroeien tot een lastige, chronische klacht.

Enkel verzwikking

Een veel voorkomende acute klacht in de enkel is een verzwikking. Hierbij wordt de voet in een dermate positie gedraaid, dat de enkelbanden overstrekt worden. In dit geval is het verstandig de enkel te laten rusten met ijs en voorzichtig te blijven bewegen. Het behandelen van de enkel, middels manipulaties en intapen, kort na het oplopen van de blessure kan zwelling en hersteltijd snel doen afnemen.

Hielspoor

Een veelvoorkomende chronische klacht in de voet is hielspoor (plantaire fasciitis). De oorzaak van de pijn ligt in een stijve peesplaat die vanuit de voorkant van de hiel naar de voorvoet loopt, en zo de boog van de voet intact houd. Doordat de stijve peesplaat aan de hiel trekt kan er een verkalking optreden, welke te zien is op een röntgenfoto van de voet. Dit gebeurt echter pas nadat men langere tijd met de stijve peesplaat rondloopt. Klachten van hielspoor zijn met name een pijnlijk stijve voet, wat versterkt wordt na rust (’s nachts naar de wc gaan) of met langer lopen. Er bestaan vele therapieën voor hielspoor, welke allemaal in meer of mindere mate effectief zijn. Het is belangrijk goed uit te zoeken waarom een hielspoor ontstaat, want geen enkele klacht in het bewegingsapparaat ontstaat zomaar. Vaak zijn er blokkades in de voet te vinden, die extra spanning op de peesplaat zetten. Wanneer hier dan mee doorgelopen wordt, kan uiteindelijk een irritatie van de aanhechting ontstaan.

Behandeling

Door een uitgebreid vraaggesprek in combinatie met een bewegingsonderzoek van de gehele voet, het been en het lichaam is de oorzaak vaak terug te herleiden. Naast het aanpakken van de oorzaak, is het ook belangrijk om de stijfheid van de peesplaat zelf te verminderen, waardoor klachten snel af kunnen nemen. Behandeling zal dan vaak ook bestaan uit manipulaties van de geblokkeerde gewrichten en ontspanning van de peesplaat middels speciale frictietechnieken en eventueel dry-needling. Ook zult u thuis wat specifieke rekoefeningen moeten doen om snel verder te komen.

Ook voor allerlei andere klachten aan enkel en voet kunt u bij Segers Chiropractie – Den Bosch terecht. Door extra kennis op het gebied van onderzoek en behandeling van klachten in de extremiteiten op het juiste adres om snel van uw klachten af te komen. Neem contact op met de praktijk wanneer u niet zeker bent of we u kunnen helpen.