• Segers Chiropractie
  • Segers Chiropractie

HLAM van Vlerken

Mijn vrouw had stekende pijn vanuit een bilspier (Piri formis syndroom) met pijnlijke uitstralingen in haar linker been.. Na slechts twee behandelingen en een derde controle, was de pijn...
Mijn vrouw had stekende pijn vanuit een bilspier (Piri formis...

Hernia

Door verzwakking van een tussenwervelschijf in combinatie met verkeerd gebruik van de rug, kan er een bult ontstaan op de achterzijde van de tussenwervelschijf. Wanneer deze bult dermate groot is dat de uitgaande zenuw bekneld wordt tussen tussenwervelschijf en wervel, praten we over hernia. Hernia’s kunnen in de gehele wervelkolom voorkomen, maar uitten zich vooral in de lage rug en nek, op plaatsen waar de druk het hoogste is. Een hernia kan acuut ontstaan door een verkeerde beweging, maar kan ook in langere tijd ontstaan door herhaaldelijke overbelasting van de tussenwervelschijf. De klachten kunnen lijken op de klachten van ischias.

Symptomen van een hernia

De symptomen van een hernia zijn uitstralende pijn in het gebied wat de specifieke zenuw voedt, al dan niet in combinatie met rug- of nekpijn. Zenuwen komen vanuit het ruggenmerg en de wervelkolom en geven gevoel aan de huid en sturen spieren aan. Vaak gaat de pijn gepaard met tintelingen of prikkelingen in het gebied en mogelijk dat de spierkracht afneemt. Ook kan het lichaamsdeel doof of gevoelloos aanvoelen. Nekhernia’s geven symptomen in de armen; onderrughernia’s geven symptomen in de benen.

Er bestaan verschillende gradaties van hernia, variërend van een kleine uitstulping tot volledig uitpuilen van de zachte kern van de tussenwervelschijf. In het laatste geval is een operatie noodzakelijk. In andere gevallen kan de chiropractor met specifieke tractie-technieken de druk in de tussenwervelschijf af laten nemen, waardoor het uitstulpen verminderd wordt, en de druk van de zenuw afgenomen wordt. Door middel van een uitgebreid neurologisch en lichamelijk onderzoek kan de chiropractor bepalen hoe ernstig de hernia is. Wanneer er sprake is van een ernstige beknelling van de zenuw is verwijzing naar een neuroloog noodzakelijk.

Behandeling

Herstel van hernia duurt over het algemeen langer dan andere oorzaken van rug- of nekklachten en uitstralingsklachten. De behandeling zal zicht concentreren op ontspanning van gewrichten en spieren in het hernia gebied, gecombineerd met adviezen en oefeningen om de tussenwervelschijf zo veel mogelijk te ontlasten. Voor volledig herstel is het vaak noodzakelijk de rompspieren te versterken middels specifieke oefeningen om terugkerende klachten in de toekomst te beperken.