• Segers Chiropractie

HLAM van Vlerken

Mijn vrouw had stekende pijn vanuit een bilspier (Piri formis syndroom) met pijnlijke uitstralingen in haar linker been.. Na slechts twee behandelingen en een derde controle, was de pijn...
Mijn vrouw had stekende pijn vanuit een bilspier (Piri formis...

Ischias

De term ‘ischias’ is niet zozeer een diagnose, maar meer een omschrijving van symptomen. Ischias beschrijft uitstralende pijn in de bil en/of het been, al dan niet in combinatie met rugpijn. Het grote verschil in symptomen met hernia is de locatie van de uitstraling en de manier waarop klachten versterkt worden. De onderliggende oorzaak van ischias verschilt per persoon. Vaak ontstaat door de irriterende werking van een geblokkeerd wervel- of bekkengewricht spanning in de bilspieren, waardoor druk op de grote beenzenuw (de nervus ischiadicus) ontstaat. Het wegmasseren van de spanning in de spieren is in veel gevallen niet afdoende om een goed resultaat te bereiken, omdat de oorzaak dan in de gewrichten ligt.

Behandeling

Met een uitgebreid neurologisch en lichamelijk onderzoek kan de oorzaak van de ischias gevonden worden en effectief behandeld worden. Naast chiropractische manipulaties van de aangedane gewrichten, kunnen de spieren door uw chiropractor ook effectief ontspannen worden middels dry-needling en, indien geïndiceerd, aangevuld worden met (rek)oefeningen voor thuis. Wanneer de beweging in de gewrichten weer hersteld is en de spieren daar omheen weer ontspannen zijn, zullen de klachten ook verdwijnen.

Andere oorzaken van ischias

Naast een ware beknelling van de zenuw, kan het ook heel goed mogelijk zijn dat de klachten in de bil of het been worden veroorzaakt door een uitstralende pijn vanuit gewrichten of spieren zelf. Deze ‘pseudoradiculaire’ klachten worden helaas niet altijd onderkend, waardoor mensen onnodig lang rond blijven lopen met klachten, omdat ‘er niets aan de hand is’. Uw chiropractor kan u in beide gevallen vaak goed helpen van de klachten af te komen.

In een enkel geval blijkt met het lichamelijk onderzoek niet volledig duidelijk wat de oorzaak van de klacht is. Wanneer dit het geval is, zal de chiropractor u doorverwijzen voor aanvullend onderzoek. Denk hierbij aan bijvoorbeeld röntgenfoto’s of een MRI-scan.