• Segers Chiropractie
  • Segers Chiropractie
  • Segers Chiropractie
  • Segers Chiropractie

HLAM van Vlerken

Mijn vrouw had stekende pijn vanuit een bilspier (Piri formis syndroom) met pijnlijke uitstralingen in haar linker been.. Na slechts twee behandelingen en een derde controle, was de pijn...
Mijn vrouw had stekende pijn vanuit een bilspier (Piri formis...

Wat is het?

Chiropractie is een vorm van aanvullende geneeskunde die zijn oorsprong heeft in de late 19e eeuw. Het woord is ontstaan uit de Griekse term ‘cheiros’ (handen) en ‘prattein’ (gedaan door), en betekend dus letterlijk ‘met de handen gedaan’. De chiropractische behandeling bestaat dan ook voornamelijk uit manuele technieken.

De opleiding chiropractie

De opleiding tot chiropractor duurt 5 jaar en is van universitair niveau. Doordat de opleiding (nog) niet in Nederland bestaat, zijn alle chiropractoren in Nederland in het buitenland opgeleid, voornamelijk in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Er wordt tijdens de studie verregaande kennis opgedaan in anatomie, fysiologie, neurologie, orthopedie, pathologie en radiologie. De eerste jaren van de studie chiropractie komen inhoudelijk dan ook overeen met de studie geneeskunde. Daarnaast begint de chiropractie student al in de eerste jaren met de training voor de chiropractische behandeltechnieken, zodat deze na 5 jaar op voldoende niveau zit voor een veilige behandeling. Het laatste jaar van de opleiding loopt de student chiropractie stage in de kliniek van de opleiding, waar de student onder strenge begeleiding zijn eigen patiënten behandelt.

De chiropractische aanpak

In de behandeling staat de gewrichtsmanipulatie centraal, waarbij met specifieke correcties het gewricht weer in beweging wordt gebracht en zo de functie herstelt, en daardoor pijnklachten verdwijnen. Deze techniek gaat vaak gepaard met een pijnloos ‘krakje’, wat niet meer is dan het ontstaan van een luchtbelletje in het gewrichtsvocht. Dit komt door de abrupte drukverandering in het gewricht, zoals de plop bij het openen van een fles champagne.

Naast gewrichten bestaat het bewegingsapparaat ook uit spieren en zenuwen. Deze staan bij Segers Chiropractie – Den Bosch evengoed centraal. Door het complete bewegingsapparaat te onderzoeken, ontdekt de chiropractor waar de oorzaak zit van het bewegingsprobleem en kan er aan een snel en effectief herstel gewerkt worden.

Chiropractie is één van de weinige vormen in de aanvullende gezondheidszorg die een Mastertitel geniet. De reden dat het niet als regulier wordt gezien door verzekeraars is omdat de opleiding niet bestaat in Nederland.