Werkwijze

Chiropractie kijkt naar het lichaam als één geheel. Het bewegingsapparaat bestaat uit gewrichten, spieren en zenuwen, welke er samen voor zorgen dat we probleemloos kunnen bewegen. Gaat er iets mis in deze schakeling, dan kunnen ergens in het lichaam problemen ontstaan, welke op hun beurt voor pijnklachten zorgen. Door niet alleen naar het pijnlijke gebied, maar juist ook naar alles er omheen te kijken, kan de daadwerkelijke oorzaak van de klacht achterhaald worden.

Door de oorzaak aan te pakken kunnen dus niet alleen de klachten verholpen worden, maar ook de oorzaak, zodat de klachten in de toekomst niet meer terugkomen. Dat is, tenzij de oorzaak niet weggenomen wordt/kan worden, bijvoorbeeld bij een verkeerde (werk)houding, waardoor de klacht de neiging zal hebben terug te komen. In zo’n geval kan chiropractie preventief helpen om klachten in de toekomst zo min mogelijk terug te laten komen.

De chiropractische behandeling kent veel vooroordelen. Vooral over gewrichtsmanipulaties (‘kraken’) bestaan vele geruchten. Het zou bijvoorbeeld pijn doen, of gevaarlijk zijn. Niets is minder waar. Gewrichtsmanipulaties zijn over het algemeen pijnloos, vaak zelfs prettig. Het geluidje/krakje wat er vaak te horen is, komt van luchtbelletjes die zich vormen in het gewrichtsvocht. Deze worden veroorzaakt door het abrupte drukverschil in in het gewricht, vergelijkbaar met het openen van een fles champagne. Chiropractie kan in de meeste gevallen voor directe pijnvermindering zorgen; probeer dat maar eens met een pijnstiller!